Jonska ostrva

JONSKA OSTRVA – SAVRŠENA DESTINACIJA ZA NAUTIČARE

Jonsko kao deo Sredozemnog mora zauzima prostor  od 169000 km2 i zapljuskuje obale Albanije, Sicilije, Italije i Grčke. Karakteriše ga velika prosečna dubina koja u delu na jugu Grčke dostiže i preko 5000m, ali ono po čemu je ovo more najpoznatije su ostrva raštrkana pored zapadne obale Centralne Grčke i južno od Peloponeza.  Ova grupa ostrva poznata je pod nazivom Jonska ostrva, a čine je nekoliko većih i nekoliko manjih ostrva.

Krf, Paksos, Lefkada, Itaka, Kefalonija, Zakintos i Kitira  sedam su najvećih i najpopularnijih ostrva jonske  grupe, dok su Erikusa, Otonoj, Matraki,  Antipaksos, Meganisi, Strofades i Antikitira  manja ostrva ali isto tako sa puno specifičnosti koje predstavljaju razlog njihove popularnosti među turistima i posetiocima. Njihova umerena klima, bujna i veoma bogata vegetacija, prelepe planine u unutrašnjosti ostrva kao i veliki broj skrivenih uvala i plaže koje oduzimaju dah pružaju savršeno okruženje za sve one koji traže prirodu egzotičnog doživljaja. A naravno zbog pristupa većini od tih lepota isključivo morskim putem Jonska ostrva su omiljena destinacija nautičara i ljubitelja aktivnosti na vodi, jedriličara, surfera, kajtera…

Beautiful,Turquoise,Bay,In,Lakka.,Splendid,Beach,Paxos.,Ionian,Islands
Amazing,Landscape.,The,Blue,Cave:,Three,Exceptional,Sea,Caves,Which

JONSKA OSTRVA – PRIRODA PO MERI BOGOVA

Vremenom je usled burnih geoloških aktivnosti i čestih zemljotresa došlo do oblikovanja veoma strme obale koja izaziva strahopoštovanje ali i prelepih peščanih obala sa bojom mora u svim zeleno plavim nijansama. Tektonske promene takođe uzrokovale su  veliku dubinu mora u ovom regionu. Tako npr. tačka Kalipso Deep smeštena nekih 60km jugozapadno od mesta Pilos na Peloponezu dostiže neverovatnih 5267 m dubine, što ga čini najdubljom tačkom u Sredozemnom moru.

Dakle, ne čudi što se neke od najatrkativnijih i najpoznatijih plaža u Grčkoj nalaze upravo ovde. Plaže Egremni, Milos i Porto Katsiki na ostrvu Lefkada, plaža Navajo na ostrvu Zakintos i plaža Mirtos na ostrvu Kefalonija su samo neke od plaža koje se nalaze na listama TOP plaža Grčke i Mediterana. Ovde je priroda uređena po meri Bogova tako da posetiocima zastaje dah od doživljaja koji ih obuzme kada se ovde nađu. Najjači utisak je kontrast visokih planina u zaleđu plaža sa strmim obalama koje vrlo brzo prelaze u morsku dubinu i dalje u beskraj pučine otvorenog mora, a tek koloritet to je nešto što se teško može opisati, jednostavno mora se videti i doživeti.

ISTORIJA I KULTURA JONSKIH OSTRVA

Tokom 400 godina perioda otomanske vladavine u ostatku Grčke, Jonska ostrva su svo vreme bila pod evropskim uticajima što je rezultovalo kulturnim i umetničkim razvojem koji je danas prisutan u njihovom arhitektonskom nasleđu, običajima i tradiciji.

Na kosmopolitskom ostrvu Krf nezaobilazna mesta za posetioce su obilazak Starog grada Krfa koji je pod zaštitom Uneska, Stara citadela, Nova tvrđava, trg Spianada, poseta crkve Agios Spiridonas kao i čuvenog Pontikonisija. Ostala mesta koja se obavezno trebaju videti izvan granica grada su palata Ahileon i manastir Panagija Paleokastrica.

Na živopisnom ostrvu Paksos možete videti impresivnu venecijansku tvrđavu Agios Nikolaos i uživati u muzičkom festivalu koji se ovde održava u septembru.

Na ostrvu Lefkada obiđite Venecijanski zamak Santa Maura, Arheološki muzej i javnu biblioteku, Manastir Faneromeni sa svojom jedinstvenom botaničkom baštom i mini ZOO vrtom u neposrednoj blizini glavnog grada Lefkas, svetionik na rtu Dukato na samom jugu ostrva gde se po legendi ubila poznata lirska pesnikinja Sapfo skokom sa visokih litica na oštre stene baš na ovom mestu.

Na Kefaloniji, najvećem ostrvu u grupi, uživajte u obilasku zamka Svetog Đorđa, tvrđave Asos, Katavotresa primorskog mesta sa vrlo zanimljivom podvodnom geološkom formacijom i svetionika Agioi Teodoroi.

Na ostrvu Zakintos glavne atrakcije su crkva Agios Dionisios, ostaci venecijanske tvrđave u živopisnoj oblasti Bochali, Izložbeni centar za zaštitu lokalne morske kornjače Kareta-Kareta u morskom parku Zakintosa i Pomorski muzej Milaneio.

Na Kitiri, najjužnijem ostrvu u grupi, najzanimljivije istorijske znamenitosti su venecijanski zamak Forteca iz 13. veka, Arheološki muzej i manastir Mirtidiotisa.

jedrenje jonska ostrva

ATRAKCIJE JONSKIH OSTRVA

Najbolji način da otkrijete mnoge neistražene dragulje na Jonskim ostrvima je da zaplovite jer jedino morem možete doći do  bezbroj skrivenih uvala magičnih boja vode i okruženja ili pronaći neverovatne morske pećine, kao što su Plave pećine na ostrvu Zakintos i pećine Grahves na ostrvu Pakos.

Ako budete imali sreće videćete dve lokalne zaštićene vrste, morsku kornjaču (Kareta-Kareta) i morsku medvedicu (Monachus-Monachus) u oblasti morskog parka Zakintos ali i delovima Kefalonije.

Isprobajte sportove na vodi kao što su ronjenje, jedrenje na dasci i jedrenje zmajem na ostrvu Lefkada, pravi raj za ljubitelje ovih sportova su  Vasiliki na jugu i Agios Giannis na severu ostrva. Nautičarima i jedriličarima na raspolaganju su i brojne luke i marine sa svim potrebnim sadržajima.

Pešačite zelenim zaleđem Itake, ostrva koje je prema grčkoj mitologiji bilo Odisejev dom, posetite neverovatne pećine Melisani i Drogarati na ostrvu Kefalonija i pogledajte vodopade Neraida (Vilinski  vodopadi) na ostrvu Kitira.

OSTRVO LEFKADA

Lefkada

Lefkada je okružena sa ukupno 24 manjih ostrvca, a ostrvo Skorpion, privatno ostrvo Aristotela Onazisa je jedno od njih. Ostrvo je povezano sa obalom centralne Grčke  prklapajućim mostom dužine svega 50 m. Most daje vrlo lak pristup Lefkadi posetiocima iz cele Grčke kao i sa obližnjeg međunarodnog aerodroma u Prevezi, ali i podizanjem na svakih par sati jednostavan ulaz plovilima u marinu glavnog grada ostrva Lefkas.

Na Lefkadi ćete naći sve sadržaje potrebne za kraći ili duži borvak ali i mnoge atrakcije, crkve i manastire, živopisna sela, bujnu vegetaciju, idilične uvale, prozirnu morsku vodu boje tirkiza, sadržajne ali i osamljene plaže zadivljujuće lepote, značajno kulturno nasleđe i gostoljubive meštane. Vetrovi koji su karakteristični za sam sever i jug ostrva razlog su velike popularnosti Lefkade među jedriličarima i surferima. Neke od plaža Lefkade kao što su Porto Katsiki, Egremni, Milos, Katizma, Agiofili nalaze se na listama najboljih plaža Grčke, a najlakši prilaz ovim plažama je sa mora. Upravo zato iz turističkog centra Nidri organizuje se veliki broj izleta brodićima do ovih plaža ostrva. U blizini Nidrija smeštena je i vinarija Lefkaditiki Gi gde u muzeju vina možete videti istorijat ove poznate vinarije ali i probati i kupiti vrhunska vina iz njihove sopstvene proizvodnje.

OSTRVO KEFALONIJA

Myrtos Bay and Beach on Kefalonia Island, Greece

Zeleno ostrvo bujne vegetacije sa plažama koje plene i kristalno čistom vodom zelenkasto-plavih boja čine  Kefaloniju j draguljom u Jonskom moru. Ostrvo ima bogatu istoriju i kulturnu tradiciju, a kao  najveće Jonsko ostrvo sa raznovrsnom ponudom predstavlja posećenu turističku destinaciju.  Borovi, čempresi i masline pokrivaju brežuljke ali i sam vrh planine Ainos, dok ćete u njenom podnožju naići na vinograde u kojima se proizvodi popularna vinska sorta kefalonijska Robola. Kulinarska tradicija, bogata istorija Kefalonije, tradicionalna sela, živahni noćni život i netaknute plaže učiniće da se zaljubite u ostrvo.

Na plažama Mirtos i Antisamos snimane su scene za poznati film  Mandolina kapetana Korelija u kojem glume Nikolas Kejdž i Penelope Kruz i upravo taj film doprineo je dodatnoj popularizaciji ostrva. Luka mesta Fiskardo na severnom delu ostrva dobra je polazna tačka za obilazak ostrva i mesto gde ćete videti kuće šarenih fasada i bogate cvetne aranžmane. Ostrvo je 1953. godine zadesio razoran  zemljotres, koji je naneo veliku štetu i doprineo da veći deo Kefalonije bude uništen. Od 365 sela na ostrvu jedino mesto koje nije pretrpelo gotovo nikakvu štetu je upravo Fiskardo.

OSTRVO ZAKINTOS

Navagio beach or Shipwreck bay with turquoise water and pebble white beach. Famous landmark location

Zakintos (Zante) je ostrvo veoma bujne vegetacije sa plodnim dolinama i umerenom klimom, zauzima površinu od 405 km2  dok je obala dugačka oko 120 km. Velika pejzažna raznolikost  daje vam mogućnost da birate među različitim tipovima plaža, tako da ćete ovde lako pronaći  peščane plaže u osamljenim uvalama gde je voda mirna i tamnoplava. Ovakve plaže nalaze se uglavnom na jugoistočnom delu ostrva ali ako tražite stene, krševite litice i zanimljiv podvodni svet obavezno obiđite zapadni deo ostrva. Mlečani, koji su vladali Zakintosom od 1484. do 1797. godine, nazvali su ostrvo „Fioro di Levante“ (cvet Istoka) jer na Zakintosu ima preko 7.000 vrsta cveća. Ovo je treće po veličini ostrvo u Jonskom moru, posle Krfa i Kefalonije. Do ostrva se sa Peloponeza  stiže redovnom trajektnom linijom, a na ostrvu postoji i međunarodni aerodrom „Dionysios Solomos“.

Veoma tople vode koje zapljuskuju obalu pogoduju posebno dugoj turističkoj sezoni koja traje od maja do kraja oktobra učinili su Zakintos predmetom međunarodnog interesovanja, posebno zbog toga što se na južnom delu ostrva razmnožavaju Kareta-Kareta kornjače, redak primerak zaštićen grčkim zakonom. Duž stenovitih, zapadnih obala gnezde se i foke Monachus-Monachus koje takođe štite lokalne administrativne vlasti. Pored predivnog prirodnog pejzaža, Zakintos nudi mogućnost posete brojnim napuštenim malim ostrvima koja ga okružuju poput Peluzoa i Maratonisija u zalivu Lagana, Svetog Jovana ispred Porto Vromija i Strofadesa.

Poslednjih godina na ostrvu je vidljiv intenzivan razvoj kako bi se turistima ponudila moderna infrastruktura, ali pri tom zadržavajući tradicionalni izgled vidljiv kako u brojnim restoranima duž obale tako i u malim selima u zaleđu.  Ovaj tradicionalni aspekt prošlosti zajedno sa životnom radošću i iskrenim gostoprimstvom njenih stanovnika dirnuti će vas već od prvog dana posete ovom zanimljivom ostrvu.

OSTRVO PAKSOS

Gaios, capital city of Paxos Island, aerial view. Greece

Najmanje od sedam glavnih ostrva Jonskog arhipelaga ostrvo Pakos, nosioc nagrade Kulturno selo Evrope za 2004. godinu,  idealno je mesto za odmor u miru ali i istraživanje izuzetnih prirodnih potencijala. Prelepe plaže, podvodne pećine, male uvale i zelena brda u zaleđu savršeno se uklapaju u sliku koja će vas ovde dočekati. Prema legendi, ostrvo je nekada bilo najjužniji deo Krfa ali ga je bog mora Posejdon  otkinuo svojim trozupcem kada je odlučio da stvori izdvojeno mesto gde će da živi svoju ljubav sa Amfitritom.

Ovo ostrvo zaista jeste stvoreno po meri Bogova, čim uplovite u luku Paksos ugledaćete prelepe kuće živopisnih boja i prvi utisak biće kao da gledate sliku nekog vrhunskog slikara. Ali čim krenete u obilazak ostrva i otkrijete autentična sela shvatićete da je vaš doživljaj realan ali i vrlo egzotičan kada uplovite i usidrite se u neku od bezbroj uvala koje skrivaju prelepe plaže.